Saturday, 6 November 2010

Curi masa

It's been a while.

Jadual padat dan ketat. Aku kena berkejar untuk curi masa. Dan harini aku off sebab sakit dada. Alhamdulillah, semuanya dalam kondisi baik mungkin. Aku tak berani nak kata yang ini namanya gembira sebab paranoid tu masih berlegar tepi keliling kepala. Drama kueens and qings akan selalu tetap in action.

Hari ni hari keempat demam. Dah 11 hari Mak pergi. Dan ada 33 hari lagi untuk tunggu. Terbayang perasaan getar masa orang masjid azankan sebelum berangkat. Orang yang janji nak hantar Mak sekali missing in action tanpa alasan yang kukuh. Aku cuba persetankan sebelum hati aku ranap habis. Janji tetap janji. Lagi-lagi kau janji dengan aku yang macamni.

Aku nampak urat-urat tua, sedu sedan yang menangis gembira masa azan dilaung. Aku berdiri jauh. Lihat tiap detik moment yang bernilai tu. Itu satu-satunya impian paling besar yang dia sendiri capai dengan berkat jual kuih, jahit baju, ambil upah itu ini. Aku masih berdiri, diteman kawan yang baru jadi kekasih yang setia tak pernah mengeluh. Aku dengar apa yang Mak pesan pada dia, macam meletakkan kepercayaan sepenuhnya tanpa rasa ragu.

Apa yang buat hati sayu, aku tak dapat jumpa masa hantar Mak dekat Kelana Jaya. Lambat berapa minit je Mak dah masuk. Cuma Pzol yang sempat jumpa. Mak tak pegang anak-anak yang lain. Mak cuma lari pegang dapatkan aku. Anak paling berdosa of course in picture akan meroyan lebih. Mak tolak tangan yang tiga tu dan tetap dapatkan aku. Aku yang paling kecik, yang paling manja. That was the time I saw what a boyfriend can do.

Aku tak biasa. Aku demam tiga hari. Tak dapat cakap dengan Mak sebab phone rosak. Line coverage dekat Fahrenheit pun teruk. Bila dapat Mak call, aku tak dapat dengar suara. Mak sakit. Teruk sangat suara. Tiga hari tak buat ibadat. Tak boleh bangun. Tak berjaga. Gila bunuh mental aku. Lagi-lagi bila ingat dia cakap, "Kalau boleh Mak nak meninggal kat sini"

My convocation will be held on 21st of November. Mak tak ada, kekasih tak ada, Kak Cik pergi Laos. Bagus. Makin mental aku


6 comments:

 1. Fahrenheit?? Taiwan?? Balik lah mesia

  ReplyDelete
 2. Sabar ye kak. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan mak akak selamat pulang dengan selamat.

  ReplyDelete
 3. jangan putus doa kak..doa semoga slamat pulang..amin...

  ReplyDelete
 4. Hang in there... stay strong... jangan mental banyak sangat..

  ReplyDelete
 5. Hey,mana gadis saya?
  Yang tough kalah lelaki berspender merah di luar tu.


  Heyhey si tabah,cepat cepat sembuh.Sape kate takde mak,takde boperen,tadek kak cik?Awak masih ada mereka lah.

  Tuuu *point ke arah hati*

  Take care.

  ReplyDelete