Monday, 29 July 2013

Awin anak tukang jahit.


Raya-raya aku macam biasa selama bertahun-tahun, tak pakai baju baru, sebab Mak selalu tak habis jahit baju orang. Kalau ada pun baju clubbing yang lama sarung dengan mana-mana kain. Aku main sarung je apa yang ada asal semenggah. Masak, makan pagi raya, layan kakak-kakak tiri buat drama minta maaf, dan tidur peluk Mak. Begitulah dan lagi, dan lagi, dan lagi sama setiap tahun.

Setiap tahun, what's good for raya ialah tunggu iklan raya Petronas. Petronas never failed to put at least a small impact in our heart, especially when the late Yasmin Ahmad was still with us. Dan tahun ni tanpa Yasmin, walaupun iklan tu nampak a bit RTM and cliche, the 'Kudrat Membawa Berkat' tagline really put an impact (I think) bila ramai yang potray aku dalam kepala dan ada yang ingat aku hantar script storyline dekat Petronas (just because I'm taking Journalism?!) LOL

Someone, a stranger, post it online in my Facebook wall, Subuh Ramadhan ke-17. The other 'someone' from Batu Pahat Whatsapp me on the same Subuh, cakap dia baru lepas menangis tengok iklan. Aku cuba digest iklan tu banyak kali sebab macam "Eh..?".

It's a major co-incidence, dua-beranak makan hasil jahit, bertahun-tahun. Hidup berdua, pagi-petang siang malam. Tidur berdua, susah senang berdua. Nama pun kebetulan Awin.

Cuma bezanya..... (You can tell)

Dan bila aku tunjuk dekat Mak (yang ego-suka-pura-pura tak ada perasaan tu), dia cuma respon "Tapi anak dia pergi terawikh--". Dan bila dia ingat aku tak ada, dia ulang iklan tu banyak kali, cerita kat kawan dia yang mungkin director tu baca buku aku dan curi cerita... My mom is so cute.......... behind my back.

And again whoever made the TV ads, somewhere out there, I hope you know that your ads is actually based on true story, it gives us an impact even not to all, but to us, mom and daughter. I don't mind if some experts think your ads is just another RTM's TV commercial, what I really see is the pengisian hidup anak-beranak berdua. And I should thank you with or without the credits!

Selamat berpuasa, dari Awin, anak situkang jahit yang tengah sembat baju raya orang.

6 comments:

  1. Hi, I'm the executive producer on the production of Jahit. It warms my heart to read your blog. Thank you so much for your kind words. The story is loosely based on my moms friend that raised 5 kids on her own as a seamstress. I think many people will be able to relate to this story. Again, thank you for your kind words. It means a lot to us.

    Ismail

    ReplyDelete
  2. hai Awin,

    tengok je 'Jahit', automatik terus saya fikir awak.

    ReplyDelete
  3. rasanya org2 yg follow gdsjht msti jd "Eh?.." bila tgk iklan tu.. cun2 pulak nama gadis tu Awin.

    ReplyDelete
  4. Awin yang dalam iklan petronas tu anak sedara saya....

    ReplyDelete
  5. No wonder she looks a bit like you Aunty Nani!

    ReplyDelete
  6. Saya pun anak tukang jahit awin.. Huhu same lh tu.. Mak jahit baju org berpasang2.. Kdg baju anak sndiri, klu smpt pagi raya br gigih nk sembat.

    ReplyDelete